Is een SMR harde schijf geschikt voor in een NAS?

Is een SMR harde schijf geschikt voor in een NAS?

Is een SMR harde schijf geschikt voor in een NAS?

Recent is er wat commotie ontstaan over het gebruik van de SMR techniek voor NAS harde schijven. SMR blijkt namelijk in veel gevallen niet geschikt te zijn voor gebruik in een NAS.

We zullen dit hieronder proberen te verduidelijken.

 

Wat is SMR?

CMR, of Conventional Magnetic Recording is de meest gebruikte techniek en veruit de meeste harde schijven gebruiken dit dan ook. Een wat nieuwere techniek is SMR wat staat voor Shingled Magnetic Recording.  Het voordeel van SMR is dat de opslagdichtheid een stuk groter is. Er kan dus meer TB op een harde schijf. 

De techniek heeft echter een groot nadeel. Bij het wegschrijven van grote hoeveelheden data ontstaat er een enorme vertraging na enige tijd. Initieel gaat het snel maar zodra de cache leeg is moet deze eerst weer gevuld worden voordat er weer naar de harde schijf geschreven kan worden.

 

SMR harde schijf wel of niet gebruiken in een NAS?

Nu is dit met name voor gebruik in een NAS niet wenselijk. En helemaal niet als de harde schijven in een RAID zijn geplaatst. En dit is bij de meeste systemen. 

 

Voor gebruik in een NAS raden wij SMR harde schijven dan ook af. De NAS harde schijven die SMR gebruiken zijn de WD Red serie (dus niet de plus en pro) en de Seagate Barracuda en Archive v2 HDD’s. Specifiek gaat het om de volgende modellen: Seagate Barracuda-schijven van 2TB, 4TB en 8TB en Archive v2-hdd's van 6TB en 8TB en van Western Digital de WD20EFAX, WD30EFX, WD40EFAX en WD60EFAX.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.